divendres, 5 de juny de 2015

Versos de Vidal Alcover+Exposició Apel·les Mestres


 riu, que riu la primavera
 i als brancons del cirerer
ja s'encén qualque cirera.

 Jaume Vidal i Alcover
(Manacor, 1923 - Barcelona, 1991)
 Fou un escriptor mallorquí autor d'una extensa obra poètica, narrativa, teatral i assagística. També féu traducció.

Que bonics aquests versos de Vidal Alcover!  
De tan en tan cal redescobrir i recordar que tenim grans poetes en la nostra literatura.
(versos descoberts gràcies al tuit de: Josep Porcar)


Un altre d'aquells autors per redescobrir és...
 Apel·les Mestres
(segons viquipèdia dixit)
(Barcelona, 29 d'octubre de 1854 - 19 de juliol de 1936), també Apeles Mestres, d'acord amb la grafia que ell mateix emprava, va ser un artista polifacètic dedicat al dibuix, poesia, autor de teatre, música, il·lustració gràfica, traducció, col·leccionista i amant de la jardineria.
Visqué els canvis socials i urbanístics de la ciutat, tot i mantenir sempre les arrels culturals de la terra. Impulsà les arts gràfiques a Catalunya, reivindicant la categoria artística de la figura poc considerada socialment del dibuixant. L'obra gràfica de Mestres és una referència obligada per conèixer els orígens del còmic espanyol. Com a escriptor va conrear diversos gèneres: poesia, teatre, prosa... que sovint fusionava i il·lustrava amb dibuixos propis. L'any 1908 va ser investit amb el títol de Mestre en Gai Saber, en guanyar tres premis extraordinaris dels Jocs Florals.

 Actualment l'Arxiu històric de la Ciutat de Barcelona té programada fins el 31 d'Octubre una exposició creada per l'Esbart Català de Dansaires que ens ajuda a endinsar-nos en un autor totalment polièdric i polifacètic.

"L’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona acull des del dia 7 de maig i fins al 31 d’octubre de 2015 l’exposició Apel·les Mestres, artista complet i home polièdric organitzada per l’Esbart Català de Dansaires l’any 2012, amb motiu del setanta-cinquè aniversari de la mort de l’artista barceloní i de la presentació de l’estendard de l’Esbart que conté el dibuix d’Apel·les Mestres Al·legoria a la dansa."

Extret de la pàgina de l'Esbart Català de Dansaires


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada